0553 661 52 02 asli@arslantas.av.tr

KİMLİK KARTI İPTAL EDİLEN GÜVENLİK GÖREVLİLERİ KIDEM VE İHBAR TAZMİNATINA HAK KAZANABİLİR Mİ?

Özel güvenlik kimlik kartı iptal edilenler için çalıştıkları yerden tazminat alma hakkı vardır. Bu durum 5188 sayılı Özel Güvenlik Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Kanuna göre özel güvenlik görevlisi olarak çalışanlar her 5 senede bir kimliklerini yenilemek mecburiyetindedırlar. Eğer bu süre içinde bir güvenlik görevlisi kimliğini yenilemezse, mesleğini artık yapamaz duruma gelir. Bu durumda işvereni onu işten çıkarabilir, çünkü artık bu çalışan özel güvenlik vasfı taşımamaktadır.        

İşyerinden kimliğini yenilemediği için çıkarılan özel güvenlik görevlileri kıdem tazminatı alabilirler. Güvenlik görevlilerinin kıdem  tazminatlarını işverenler karşılar. Bazı işyeri sahipleri bu ödemeyi yapmak istemedikleri için çeşitli hilelere başvurabilirler. Ancak hiçbir şekilde işveren ödemek yapmaktan kurtulamaz. Bunun sebebi işveren ile çalışan arasında görev süresinin ne zaman biteceğine dair bir anlaşma yapılmış olmasıdır. Ayrıca işveren işe aldığı güvenlik görevlisinin kimlik kartının ne zaman yenileneceğini zaten görmektedir. Kimlik iptali sebebiyle işten ayrılmak mecburiyetinde kalan her güvenlik görevlisinin kıdem tazminatı hakkı vardır.

Kimliği iptal olan veya yenilemeyen ya da yenileme başvurusu kabul edilmeyen veya yenileme başvurusunda bulunmayan özel güvenlik görevlisinin tazminat hakkına ilişkin olarak Yargıtay 9.Hukuk Dairesi 2016/35184 E. , 2020/16902 K. sayılı kararında özetle;

‘5188 sayılı Kanun ve ilgili mevuzat gereği güvenlik sertifika süresi dolan özel güvenlik görevlisinin yenisini almadığı sürece özel güvenlik görevlisi olarak çalıştırılmaya devam edilmesine yasal imkân bulunmadığı, bu şekilde çalıştırılmaya devam edilmesinin çalıştıran işyerinin yaptırıma maruz kalmasına neden olacağı da açıktır. Fesih, özel güvenlik görevlisi olan davacının süresi dolan sertifikasını yenilememesi gerekçesiyle yapıldığına göre bu durum, yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı işveren bakımından İş Kanunu’nun 25/3. maddesinde belirtilen zorlayıcı neden kabul edilmeli, kıdem tazminatı hüküm altına alınmalı, ancak ihbar tazminatı talebi reddedilmelidir.’ denilmiştir.

KİMLİĞİ ALDINIZ FAKAT SONRA İPTAL EDİLDİ, YENİLENMEDİ YA DA HER ŞARTI TAŞIDIĞINIZ HALDE KİMLİK VERİLMESİ TALEBİNİZ KABUL EDİLMEDİ, BU DURUMDA NE YAPILMALIDIR?

Öncelikle yapılması gereken ilk işlem idari dava sürecine girmektir. Valilik tarafından yapılan kimlik iptali/yenilenmemesi ya da kimlik verilmemesi işlemlerinin iptali için yürütmenin durdurulması istemli dava açmanız gerekmektedir.

Sonuç Olarak;

1-) Özel Güvenlik Görevlisi olarak meslek hayatını devam ettirmek isteyen özel güvelik personeli 5 yılda bir kimliğini yenilemek zorundadır.

2-) Özel Güvenlik Personeli olarak meslek hayatını devam ettirmek istemeyen özel güvenlik personelinin kimlik yenileme zorunluluğu yoktur. Ancak kimlik süresi dolunca özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaya devam edemez. Bu durum ise kimliği iptal edilen ya da yenileme talebi olumsuz sonuçlanan özel güvenlik görevlilerinin tazminat hakları açısından farklı bir sonuç doğurmaz. Yine kıdem tazminatı ödenmelidir.

3-) Kimliği iptal olan veya yenilemeyen ya da yenileme başvurusu kabul edilmeyen özel güvenlik görevlisinin iş akdinin son bulması zorlayıcı fesih şeklinde gerçekleşmiş kabul edilir ve yalnızca kıdem tazminatı hakkı ödenmelidir. İhbar tazminatı hakkı ise ödenmeyecektir.