İçeriğe geç
Anasayfa » Hukuki Makaleler » Aile Hukuku » BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR? BOŞANMA DAVASI ŞARTLARI, BOŞANMA SEBEPLERİ

BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR? BOŞANMA DAVASI ŞARTLARI, BOŞANMA SEBEPLERİ

    Boşanma Davası Şartları ve Boşanma Sebepleri

    Son zamanlarda boşanma sayılarının artması akıllara boşanma davası nasıl açılır, boşanma davası şartları nelerdir sorularını getirmektedir. Bununla birlikte boşanma sayısının artmasıyla boşanma avukatlarının önemi de oldukça artmıştır. Boşanma avukatı boşanma davası neticesinde belirlenecek velayet, nafaka ve tazminat konuları için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple bu yazımızı okumadan önce bu sürecin avukat olmadan yürütülmesinin hak kaybına sebep olacağını bilmeniz önemlidir. Dolayısyla boşanma sürecinde Aile Hukuku konusunda uzman bir boşanma avukatı desteği almanız hayati bir öneme sahiptir.

    Boşanma davası nasıl açılır?

    Boşanma davası açmak için önce boşanma dilekçesi hazırlanmalıdır. Aynı zamanda boşanma dilekçesinde kanunda düzenlenen boşanma sebeplerinden birinin yazıyor olması şarttır. Boşanma davası açmak için öncelikle boşanma sebeplerinin net bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Burada tarafların boşanma şartları ile ilgili anlaşma sağlayıp sağlamayacağına bakılması gerekir. Eğer ki karşı taraf boşanmayı kabul ediyorsa karşılıklı anlaşma sağlanıp anlaşmalı boşanma davası açılabilir. Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için tarafların en az 1 yıl evli kalmış olması şartı vardır. Ancak evlilik 1 yıldan az süreliyse bu durumda anlaşmalı boşanma davası açılamaz. Taraflar çocukların velayeti, nafaka veya boşanma şartları konusunda anlaşamıyorsa dava çekişmeli boşanma davası olarak açılmalıdır. Bu durumda hakim, somut olaya göre velayet, nafaka ve tazminat konusunda karar verecektir.

    Boşanma davası şartları (Madde 166)

    • Eşlerden herhangi biri tarafından dava açılabilir.
    • Davayı açan eş ağır kusurlu olmamalıdır.
    • Davayı açan eş daha az kusurlu veya eşit kusurlu olmalıdır.
    • Kanunda düzenlenen boşanma sebeplerinden biri olmalıdır.
    • Eşlerden birinin yaşıyor yani hayatta olması şarttır.
    • Kanunen geçerli bir evlilik olmalıdır. Örneğin dini nikah kanunda düzenlenmemiştir.

    Boşanma davası, boşanmak isteyen eşlerden biri tarafından açılabilir. Toplumumuzda boşanma davası açan kişinin haksız olduğuna dair bir inanış vardır. Fakat yargılamada asla böyle bir durum yoktur. Boşanma davası açmanın en önemli şartlarından biri ağır kusurlu olmamaktır. Ağır kusurlu olan eş dava açarsa açılan dava reddedilir. Yani boşanma davası açan eşin, diğer tarafa göre ya eşit kusurlu ya da daha az kusurlu olması gerekmektedir. Bunun yanında boşanma davası açmanın diğer şartı kanundaki boşanma sebeplerinin olmasıdır.

    Boşanma Davası Nasıl Açılır

    Boşanma Sebepleri

    Boşanma davası hangi kanunda düzenlenmektedir?

    4721 sayılı Türk Medeni Kanununda Boşanma davasına ilişkin tüm düzenlemeler yer almaktadır. Bununla birlikte boşanma davasında uygulanacak usuller 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri kanununda düzenlenmektedir.

    Boşanma Davası Süreci

    1- Dava dilekçesi hazırlanması

    2- Dava açılması

    3- Dava dilekçesinin karşı tarafa gönderilmesi

    4- Dava dilekçesine karşı tarafın cevap vermesi

    5- Duruşma günü belirlenmesi

    6- Tanıkların dinlenilmesi, Tarafların sosyal durumları ile ilgili araştırma ve rapor alınması

    7- Hakimin karar vermesi

    8- Taraflardan birinin karara itirazı halinde üst mahkemeye itirazın gönderilmesi

    9- Mahkeme kararının kesinleşmesi

    Boşanma davasında eşlerden birinin ölmesi

    Boşanma davası devam etmekteyken eşlerden biri ölürse ölen kişinin mirasçıları boşanma davasına devam edebilir. Yani boşanma davasını ölen kişinin mirasçıları sürdürebilir. Burada en önemli konu şudur: boşanma davasına mirasçıların devam edebilmesi için dava çekişmeli boşanma davası olmalıdır. Anlaşmalı boşanma davası mirasçılar tarafından devam ettirilemez.

    Boşanma davaları hakkında tüm detayları aşağıdaki makalelerimizden öğrenebilirsiniz. Hakkınızda açılan boşanma davası varsa ve ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız bu yazılar size yol gösterecektir.

    Çekişmeli Boşanma Davası nedir?

    Anlaşmalı Boşanma

    Boşanma Davasında Nafaka

    Boşanma Avukatı

    Aile hukukunun temeli olan Boşanma davasında hak kaybına uğramamak için tüm süreçlerde uzman boşanma avukatı desteği almak çok önemlidir.

    “BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR? BOŞANMA DAVASI ŞARTLARI, BOŞANMA SEBEPLERİ” hakkında 1 yorum

    1. Geri bildirim: ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI VE ŞARTLARI - Avukat Aslı Arslantaş

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir